Tillbaka
Ändringar i utgåva 6 av SEK Handbok 426
Här är de viktigaste ändringar enligt mig som är införda i senaste utgåvan av SEK Handbok 426 för anpassas till EN IEC 60079-10-1:2021.
Största skillnaden
Den enskilt största ändringen är att säkerhetsfaktor k, som funnits för att ta hänsyn till osäkerheter i bedömning av LEL, är borttaget i ekvationer mm. Denna faktor har skiljt Sverige från stora delar av resterande EU eftersom Sverige angav standardvärdet på k till 0,25, dvs en 4-faldig säkerhetsnivå, och inte 0,5 som den äldre versionen av standarden angav.
I den nya handboken står det dock tydligt att det är viktigt vid beräkningar att använda konservativa värden och komplettera med säkerhetsfaktorer vid behov. Vi behöver alltså göra en bedömning i varje fall om och i så fall vilken säkerhetsfaktor som behövs.
Mindre ändringar i beräkningar
Några andra mindre ändringar i underlag för beräkningar är:
-
Vissa ekvationer är justerade utifrån nya forskningsrön
-
Det finns nu en betäckning på utsläppets karaktär, Qc
-
Figur D.1 (diagrammet för att ge zonens utbredning) får bara användas för beräkningar vid hög ventilation och noll bakgrundskoncentration, dvs i princip bara utomhus utan hinder. Det förtydligas även att diagrammet inte får extrapoleras. Om man är utanför diagrammets användningsområde ska man använda CFD-beräkning eller testning.
-
Det har införts en säkerhetsfaktor för ventilation i Ekv j.2.
Dessa förändringar kommer så klart ge vissa justeringar i uträkningar, men inte alls lika stora som att den 4-faldiga säkerhetsfaktorn är borttagen.
Exempel på ändringar i klassningsexemplen
Det har skett några ändringar i de nationella klassningsexemplena utifrån nya hanteringssätt och bättre beräkningsmetoder mm:
-
NL.2.6 Liten cistern med pump utvändigt (mindre zon 2)
-
NL.3.4 Fyllning av mindre kärl inomhus från fat (bara vid själva fyllningen)
-
NL.5.2.4 Säkerhetsventil är borttagen
-
NL.6 Biogasanläggningar, förtydliganden samt komplettering med nya riskkällor: ”säkerhetskärl”, ”Gasklocka i stål med inbyggt membran” och ”Våt gasklocka”
-
NL.6.2 Deponi, inga ändringar men några förtydligande
-
NL.7.6.2 Vattenlösning Ammoniak, kompletteringar och ändringar
-
NL.8.1 (Klassning av processområde) mer förklaring
-
NL.8.2 (Öppna apparater inomhus) har kompletterats med figur
-
NL.9.2 För bensinstation med gasåterföring är det minskad zon (klass och/eller utbredning) runt ”avluftningsrör”, ”cistern påfyllning” samt ”gasåterföringsanslutning”
-
NO.4 Ny beräkning av koncentration i sprutbox där hänsyn tas till effektiv spruttid, dvs att om sprutning inte sker kontinuerligt kommer det finnas toppar med högre koncentration än om man beräknar ett medelvärde.
Observera att flera av dessa ändringar är gjorda då utrustningen har fått förbättrat utförande med mindre risk för läckage. Sker klassningen av äldre utrustning bör zonklassning enligt äldre utgåvor av handboken användas.
Förtydliganden och påpekanden
Det finns även ett antal mindre förtydliganden/påpekanden som kan vara användbara/informativa:
-
Zon NE, definition och hur man ska bedöma om den uppkommer
-
Vad som är löpande underhåll och inte
-
Katastrofala fel
-
EPL (equipment protection level), vad det är och att det kan vara lämpligt att ange om det finns krav på det
-
Massproducerad utrustning kan ha generell klassning där det specas förutsättningar och begränsningar
-
Insidan processutrustning ska normalt klassas för att ta hänsyn till risken för luftinblandning, behövs inte/lägre zon vid inertering
-
Olika beräkningsverktyg kan ge lite olika resultat, behöver inte betyda ett verktyg är olämplig
-
Skiktningstendenser behöver beaktas särskilt inomhus
-
Justeringar i de två sista tabellerna över egenskaper för vanliga bränslen och blandningar utifrån vilka sammansättningar som var vanliga runt början av 2020-talet.
Har du frågor?
SEK Handbok 426 utgåva 6 kan vara komplicerad läsning. Om du har frågor om hur du ska anpassa dina beräkningar till den nya handboken eller om du vill ha hjälp med att göra beräkningar så går det alldeles utmärkt att kontakta mig.